Stap 1: Fundament voor een goede ondernemer

Jij bent de ondernemer!

En als jij succesvol wilt zijn is jouw grootste succes afhankelijk van jou. Jij bent het bedrijf! Onthoudt dat…

Hoe ziet jouw bedrijf er uit?​

Maak inzichtelijk hoe jouw succesvolle bedrijf eruitziet.

Schrijf alles op als een bedrijfsplan. Doe je het alleen? Werk je juist veel samen? Werk je graag op groepen of liever 1 op 1? Welke omzet wil je halen? Wat zijn je kosten? Werk dit uit in een plan, dit plan kun je altijd bijstellen. Je zult merken dat dit jou heel erg gaat helpen in jouw reis om ZZP`er te worden.
Bepaal jouw start punt. Wat zijn je doelen? Waar wil je heen? Waar wil je naar toe werken? Dit zijn allemaal vragen die jij jezelf moet stellen.

Het zal niet altijd pais en vree zijn…Accepteer dat er ook dingen mis kunnen gaan

Voorbeeld: Een opdrachtgever die niet tevreden is, of niet betaald of een vervelende ervaring met een ZZP collega. Wees voorbereid dat ook dit kan gebeuren, dit zijn groeipijnen. Bij ondernemen horen nou eenmaal kleine worstelingen. Hier leer je van. Accepteer dat er zonder wrijving geen glans is. En geef nooit op als het even tegenzit.

Durf nee te zeggen

Voelt een opdracht niet goed. Is het niet jouw doelgroep, of een werkwijze waar jij je niet prettig bij voelt? Zeg dan nee! Daarmee bewijs je jezelf maar ook de opdrachtgever een dienst. Jij zit niet met tegenzin op een opdracht, en de opdrachtgever kan verder zoeken naar iemand die zich hier wel goed bij voelt en ervoor gemotiveerder is deze opdracht uit te voeren. Hiermee houd je zelf ook meer plezier in het werk.

Durf beslissingen te maken​

Durf beslissingen te maken die jouw bedrijf ten goede komen. Dit kan heel spannend zijn. En soms ook misgaan. Maar ondernemen is nou eenmaal een risico.

Nog een paar laatste tips voor een goed fundament!

  • Zorg voor een goede mix van verschillende opdrachtgevers.
  • Maak verschil tussen omzet en winst. Geef jezelf een loon waar je ruim van kunt leven. Zet een deel van je inkomsten weg om de omzetbelasting en je kosten te kunnen betalen. Denk hierbij aan ongeveer 1/3e deel.
  • Wees zichtbaar: je bent en blijft ondernemer en bijvoorbeeld de belastingdienst wil graag zien dat je zichtbaar bent. Dus ga aan de slag met je LinkedIn en je website.
  • Zorg dat je altijd plezier houdt in je werk. Neem daarom regelmatig ook even afstand van je bedrijf. Neem vakantie, ontspan en geniet!
  • Houd stress zoveel mogelijk buiten de deur. Maak en houd het leuk voor jezelf.
  • Zorg voor een solide netwerk om je heen.