Stap 3: Denk goed na over hoe jij jouw bedrijf in wilt richten

Hoe richt jij jouw bedrijf in?

Als ZZP`er in de zorg kun jij jouw bedrijf op meerdere manieren inrichten, denk hier dus goed over na!

Inschrijven bij één of meerdere bemiddelingsbureaus

Zij schrijven je in en kunnen jou benaderen voor verschillende opdrachten

Als jij een goeie klik hebt met een bemiddelingsbureau, zullen ze jou benaderen voor opdrachten waarvan zij denken dat jij geschikt bent. Ook zijn er bemiddelingsbureaus die opdrachten aanbieden waar jij, als je interesse hebt, op kunt reageren.
Er zit veel verschil in de opdrachten die aangeboden worden. Het kan gaan over een 10-tal verschillende opdrachtgevers. Soms is er een opdracht direct beschikbaar voor vanavond of morgen. En soms gaat het om een vaste opdracht voor een langere periode.

Je kunt ook zelf contact leggen met verschillende opdrachtgevers, stichtingen en woonvoorzieningen.

Stel een overeenkomst op met de opdrachtgever

Als jij en een opdrachtgever samen verder gaan is het aan te raden om een overeenkomst van opdracht op te stellen. Daarin zet je de afspraken die jullie samen maken. Dit voorkomt discussie achteraf. Meestal heeft de opdrachtgever deze standaard klaarliggen. Als dat niet het geval is kun je er zelf een opstellen.

Wat staat er in de overeenkomst?

In de overeenkomst staan allereerst de gegevens van de opdrachtgever en opdrachtnemer (jij dus), gevolgd door naam en contactgegevens. Verder zet je in de overeenkomst een omschrijving van de te verrichtten werkzaamheden inclusief begin en einddatum van de opdracht. Ook de vergoeding (uurtarief) kan niet ontbreken. Daarnaast maak je ook kenbaar of de bedragen inclusief of exclusief BTW zijn (de zorg is in principe BTW vrij). Ook de betaaltermijn die jij hanteert moet je hierin opnemen. Ik heb zelf een betaaltermijn van 15 dagen, waar de meeste opdrachtgevers in mee gaan. Een enkeling hanteert zelf 30 dagen, en krijgt dan vanzelfsprekend zelf ook pas na 30 dagen betaald. Ook een kopie van zowel ID, bankpas als diploma dient te worden opgenomen in de overeenkomst. Tot slot neem je ook een VOG en een bewijs beroepsaansprakelijkheidsverzekering op in de overeenkomst met de opdrachtgever.

Je kunt ook kiezen voor pariculiere cliënten

Je kunt particuliere cliënten begeleiden met een zorg of begeleidingsvraag bij hen thuis, of bij jou in jouw praktijkruimte als je die hebt. Houd er rekening mee dat je je wel eerst aan moet melden als nieuwe zorgaanbieder. Ook moet er een zorgovereenkomst afgesloten worden met de budgethouder.

Tip: Word lid van de Nationale hulpgids. Dit is de marktplaats voor thuiszorg, begeleiding kinderopvang en huishoudelijke hulp. Als je een goed en solide netwerk om je heen hebt kun je veelal ook via-via aan leuke opdrachten komen.

Of schrijf je in bij meerdere gemeenten

Iedere gemeente bepaalt zelf waar jij als professionele zorgverlener aan moet voldoen. Je kunt per gemeente navragen wat de voorwaarden en tarieven zijn.

Ik werk zelf op alle 3 de manieren, omdat dit voor mij het beste werkt. Ik word blij van de afwisseling en ik heb altijd mijn geldstroom gespreid.